Хамон
Хамон (від ісп. jamon – “окіст”) – традиційне іспанське блюдо, що є сиров'яленою свинячою ногою, для приготування хамона використовують тільки задню ногу свині.
Хамон: два основні види.
Розрізняють два основних види хамона, головна відмінність яких це порода свиней та їх раціон харчування.
- Хамон серрано, jamón serrano (ісп. «гірський хамон») - готують з стегенця звичайних білих свиней у яких немає в раціоні спеціальної дієти або особливого випасу, найчастіше містяться у звичайному хліві
- Хамон іберіко, jamón ibérico, («іберійський хамон») - з особливої породи іберійських чорних свиней з чорними копитцями вільного випасу і харчуються переважно добірними жолудами. Дієта з жолудів надає хамону особливий відтінок аромату і дуже насичений смак. А завдяки вільному випасу свині багато рухаються, що робить хамон м'ясистішим і жирнішим
Хамон: з чим їдять і чим користь
Хамон нарізають тонкими скибочками практично прозорими, щоб відчути всю палітру смаку даного делікатесу.
Найчастіше хамон подають з динею, таке поєднання ви зустрінете практично в кожному кафе чи ресторані Іспанії. Так само добре в'ялене м'ясо поєднується з іншими фруктами та овочами. З напоїв найкращого все брати сухе червоне вино, але можна його вживати і з хересом або пінним напоєм - пивом.
Зберігають хамон у сухому темному місці при температурі не нижче 10 і не вище 25 градусів Цельсія, на підставці або у підвішеному вигляді.
Справжній іспанський хамон купити в інтернет-магазині FoodFestival за низькою ціною з доставкою в будь-яке місто України або кур'єрська доставка у Києві, Одесі, Дніпрі, Запоріжжі, Полтаві.