Кошик покупок
  • Ваш кошик порожній :(

Пряники, про які ви не знали: від медового хліба до наших днів

Пряники, про які ви не знали: від медового хліба до наших днів

0 59

Більшість із нас хоча б раз у житті пробували пряники. Насправді це звичайне солодке печиво у вигляді коржика або плоскої фігури.

Перед Новим роком багато хто випікає традиційні імбирні пряники – які створюють святкову атмосферу.

Звідки з'явилися пряники та які їх види є у світі, - саме на всі ці питання ми постараємося відповісти.

Пряникова історія


Перша згадка про пряники датується близько 350 роком до н. Тоді про них уже знали єгиптяни та римляни. Вони випікали коржики, намазані медом, і називали їх «panus mellitus».

На Київській Русі пряники з'явилися приблизно у 9 столітті. Тоді вони мали назву «медовий хліб». Саме мед становив майже половину від усіх інших інгредієнтів, також туди додавали ягідний сік та житнє борошно.

Через кілька століть, коли на території Русі з'явилися екзотичні прянощі, привезені з Близького Сходу та Індії, їх почали додавати до пряників. І вже тоді пряник отримав свою назву і остаточно оформився в ласощі, які ми знаємо.

Англійський пряник

 

В Англії існує казка про пряникову чоловічку (за аналогом нашого Колобка) і йому вже більше, ніж 500 років.

Також у середньовічній Англії існувала традиція: якщо молода дівчина хотіла вийти заміж, їй потрібно було з'їсти пряничного чоловічка. На той час вони називалися «пряничними чоловіками». Вважалося, що так дівчата швидше зустрінуть свого судженого.

Світові пряники


Кількість пряників у всьому світі – вражає. Так у Швейцарії існує пряник під назвою “Biber” – він прямокутної форми та начинений марципаном.

У Німеччині існує два види пряників: м'які та тверді. М'які позбавлені будь-якого декору, а ось тверді прикрашають глазур'ю та посипанням. Зазвичай їх виготовляють напередодні свят.

А ось бельгійські пряники настільки м'які, що більше схожі на кекс, ніж на традиційні нам ласощі.

Центр пряничної справи


На пострадянському просторі столицею пряників прийнято вважати місто Тулу, яке й зробило прикметник «тульський пряник». Він вважається найвідомішим і бере свої витоки із середини 17 століття.

Українським центром пряничної справи прийнято вважати Харків.

Популярний імбирний пряник

 

Ідея, щоб додавати до пряників імбир виникла ще в 11 столітті. Тоді виявилося, що ця спеція не лише дарує пряникам особливий смак та аромат, а ще й дозволяє зберігатися випічці набагато довше.

А щоб замовити найкращі пряники у твоєму житті, достатньо лише клацнути на значок 


Підписуйтесь на наш Інстаграм: @xoreka_dp

19 Листопада, 2021
Рекомендуємо
Програма лояльності для кондитерів
0 207
Програма лояльності для кондитерів

Ви кондитер та у вас є Instagram? Тоді у Вас чудова нагода отримати свій промокод&nbs..

2 Листопада, 2021
Коментарів (0)
Ваш коментар буде першим
Рекомендуємо